Popis výrobku
Pét-Nat (z fr. Pétillant naturel, přírodně šumivé) je jemně perlivé víno, které je charakteristické svojí lehkostí a nádhernou ovocnou chutí. Od šampaňského či tradičních sektů jej odlišuje především jiná technologie výroby, díky které má víno zcela odlišný charakter než znáte z klasických šumivých vín. Výroba Pét-Natu vyžaduje mnoho ruční práce a zkušeností, je nutné neustále sledovat průběh kvašení a naplánovat další procesy tak, aby se vše povedlo. Odměnou je nádherné víno, které právě držíte v ruce.
Náš Pét-Nat je vyroben ze dvou modrých odrůd. Převážnou část tvoří Cabernet Sauvignon (95%), který doplňuje příjemně ovocná Frankovka (5%). Rozdrcené hrozny jsme nechali 24 hodin macerovat na slupkách, a poté z nich bez metodou bez lisování (tzv. samotok) získali mošt, který jsme nechali spontánně prokvasit. Víno leželo několik měsíců na jemných kvasničních kalech, čímž získalo plnou ovocnou chuť. Před koncem kvašení jsme přidali přírodní vyšlechtěné kvasinky, které prokvasily víno zcela do sucha. Po primárním kvašení v tanku jsme víno nalahvovai do čirých lahví, kde pod korunkovým uzávěrem dobíhá kvašení a vznikají jemné bublinky, díky kterým víno příjemně šumí v ústech.
Před podáváním doporučujeme víno vychladit na teplotu 7-9 °C a nechat ustálit jemný kal na dně lahve. Při nalévání do sklenice opatrně manipulujte s lahví, aby se kvasniční kal nezvířil a víno ve sklenici bylo průzračně čisté. Tak si vychutnáte náš Pét-Nat nejlépe a pevně věříme, že vám zpříjemní vaše chvíle.